Deze versie van Internet Explorer wordt niet meer ondersteund!

Om deze site goed te bekijken moet je upgraden naar één van onderstaande browsers:

Home KNLTB Competities Veel gestelde vragen

KNLTB competitie veel gestelde vragen

Afdrukken

Veel gestelde vragen

 1. Wanneer mag ik invallen of spelen in een team?
 2. Wanneer mag ik een wedstrijd uitstellen?
 3. Hoe maak ik een geldige opstelling?
 4. Wat doe ik als mijn team of het team van de tegenstander incompleet is?
 5. Kan ik in meerdere competities tegelijk spelen?
 6. Wanneer eindigt mijn team als eerste of als laatste?

Alle regels kunnen nagelezen worden in het Competitiereglement en als aanvulling daarop het Wedstrijdbulletin voor de voorjaars-, najaars, en wintercompetitie. Verdere vragen kunnen gesteld worden aan de competitieleider.

 

1 Wanneer mag ik invallen of spelen in een team?

Om te beginnen bestaat voor de KNLTB het begrip invallen niet, omdat een speler voor de regels van de KNLTB ook geen vast team heeft of daarbij hoort.  Er is alleen een regel voor speelgerechtigd zijn in een bepaald team op een bepaalde speeldag. Dit al dat niet speelgerechtigd zijn hangt af van eerdere gespeelde wedstrijden in de competitie. Dan geldt dat spelen in team niet mag als:

 • als de speler daarmee twee keer in één competitieweek (maandag t/m zondag) speelt.
 • als de speler al meer dan één keer in een hoger team heeft gespeeld. Een hoger team is:
  • een team in een andere competitiesoort dat volgens de klassenvolgorde (zie het Wedstrijdbulletin voor de voorjaars-, najaars, en wintercompetitie) meer dan 0.5 punt sterker is.
  • een team in dezelfde competitiesoort dat in een hogere klasse speelt of in dezelfde klasse speelt maar een lager teamnummer heeft.
 • als het om een districtscompetitie gaat en de invaller een jeugdlid is. Jeugdleden mogen alleen in het voorjaar in de landelijke competitie spelen.

N.B. het is niet toegestaan voor twee teams op één dag uit te komen.

2 Wanneer mag ik een wedstrijd uitstellen of verplaatsen?

In het algemeen geldt dat een competitiewedstrijd altijd eerder dan de geplande datum gespeeld mag worden, maar niet later.
Een wedstrijd mag alleen uitgesteld worden als er sprake is van overmacht door een externe factor. In de praktijk betekent dit dat het alleen mag als de banen door slecht weer of andere factoren niet bespeelbaar zijn. Dus blessures of verhinderingen van een of meerdere spelers zijn geen geldige reden voor uitstel! U bent in dit geval verplicht een invaller te zoeken. De bond geeft boetes voor het onreglementair uitstellen van wedstrijden en die worden aan het team doorberekend.
In geval van slechte weersomstandigheden moet de wedstrijd gespeeld worden op of voor de eerstvolgende inhaaldag.

3 Hoe maak ik een geldige opstelling?

Bij het uitwisselen van de opstellingen is ieder team ervoor verantwoordelijk dat zij de opstelling van de tegenstanders met hun ledenpasjes controleert op geldigheid. Doet een team dit niet en tekent de aanvoerder het wedstrijdformulier, dan kan dat team zich later niet beroepen op het feit dat de opstelling niet aan de regels voldeed. De opstelling moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Singels moeten op afnemende volgorde van pasjessterkte opgesteld worden (sterkste eerst), waarbij de actuele rating er niet toe doet.
 • Bij dubbelspelen wordt de sterkte van een kpppel bepaald door de som van de pasjessterktes van de spelers. In geval van drie dubbels van dezelfde soort moeten ze naar afnemende sterkte worden opgesteld. Bij vier dubbelspelen van dezelfde soort zijn er twee rondes van twee dubbels, waarbij het eerste sterker koppel dan het tweede en het derde koppel sterker dan het vierde moet zijn. Teams van gelijke sterkte mogen naar eigen voorkeur opgesteld worden.
 • Er mag nooit twee maal hetzelfde koppel opgesteld worden in een dubbelpartij.
 • Bij competitiesoorten met vier singels en twee dubbels mag een speler een singel en/of een dubbel spelen. Bij competitiesoorten met twee singels en drie dubbels mag een speler een singel en/of een dubbel spelen, of twee dubbels spelen. Bij competitiesoorten met vier dubbels (en geen singels) mag een speler een of twee dubbels spelen; in geval van twee een wedstrijd in de eerste ronde (partij 1 of 2) en een in de tweede ronde (partij 3 of 4).
 • Een speler mag nooit meer dan de helft van het aantal wedstrijden spelen. Dus in een competitie met vijf wedstrijden mag een speler niet singelen en twee dubbels spelen, of drie dubbels spelen.

4 Wat doe ik als mijn team of het team van de tegenstander incompleet is?

Als een team één of meerdere spelers te weinig heeft, moet dat team de op papier zwakste wedstrijden als eerste opgeven, d.w.z. eerst de laatste singel en de laatste dubbel. In geval van twee rondes van twee dubbels geldt dit per ronde. In het geval dat er in een competitie met vijf wedstrijden een team incompleet is, dan mogen degenen die de singels spelen niet samen dubbelen.

5 Kan ik in meerdere competities tegelijk spelen?

Het is toegestaan om twee competities in de week te spelen, zowel binnen dezelfde vereniging als voor twee verenigingen. Daarvoor moet dan dispensatie aangevraagd worden en dan geldt de regel dat er in beide competities minstens vier maal gespeeld moet worden. Hierbij is het voldoende om één wedstrijd op een dag te spelen. Deze dispensatie moet minimaal een maand voor de start van de competitie aangevraagd worden via de competitieleider.

6 Wanneer eindigt mijn team als eerste of als laatste?

Het team dat aan het eind van de competitie de meeste punten heeft gehaald is kampioen. Daarop geldt de uitzondering dat als er een team is dat van alle tegenstanders gewonnen heeft, dat team kampioen is. Bij gelijke eindstand is het team dat het onderlinge resultaat gewonnen heeft kampioen. Als dat een gelijkspel was, moet er worden gekeken naar het setsaldo en, indien nodig, naar het gamesaldo van dat onderlinge duel. Op dezelfde manier geldt dat het team met de minste punten als laatste eindigt, tenzij er een team is dat van alle tegenstanders verloren heeft.

Laatst aangepast op maandag 24 april 2017 08:21  
Metzpoint sponsor:
Banner