Deze versie van Internet Explorer wordt niet meer ondersteund!

Om deze site goed te bekijken moet je upgraden naar één van onderstaande browsers:

Home Padel bij Metzpoint Wat is Padel

Wat is Padel

Afdrukken

Wat is padel?

Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s. De sport is nog relatief onbekend in Nederland, maar deze moderne en unieke sport is ook in Nederland bezig aan een enorme opmars. Padel wordt gespeeld als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter en is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Het wordt zowel indoor als outdoor gespeeld. 

Waar komt het vandaan?

Een Mexicaanse zakenman heeft het spel in 1969 bedacht. Wegens ruimtegebrek op zijn haciënda kwam hij met een alternatief voor een tennisbaan. Daarop ontstond een geheel nieuwe spelsoort die zich spoedig over Zuid-Amerika en Europa verspreidde. In Spanje is padel, met 5 miljoen spelers, tennis al ruimschoots voorbij gestreefd en is het de tweede sport na voetbal. Inmiddels zijn er wereldwijd tussen de 10 en 15 miljoen actieve spelers en is het de snelst groeiende sport ter wereld. 

Hoe wordt het gespeeld?

PadelbaanMet de 20 bij 10 meter is de baan is kleiner dan een tennisbaan. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. De bal blijft in het spel wanneer deze eerst de grond raakt en de bal mag daarna het glas of hekwerk raken. Volleren is ook toegestaan. Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Hierdoor ontstaan gegarandeerd snelle en spannende rally’s, op ieder niveau. De sport wordt met vier personen (twee tegen twee) gespeeld en er geldt exact dezelfde puntentelling als bij tennis. 

De ondergrond waarop padel gespeeld kan worden is kunstgras, smashcourt, gravel en hardcourt. De KNLTB adviseert echter om kunstgras aan te leggen en dit is tevens de internationale standaard.

Padel verovert Nederland! Waarom is padel zo leuk?

Waarom zou je aan padel beginnen als je ook kunt tennissen en squashen? Padel heeft als sport veel voordelen en verenigt het beste van twee werelden. 

  • Padel is gemakkelijk te leren: de positionering van het racket ten opzichte van de bal luistert minder nauw dan bij besnaarde rackets, de opslag is onderhands en de bal blijft langer en makkelijker in het spel omdat de baan ommuurd is. Waar het bij tennis een lange periode duurt voordat mensen/kinderen de techniek beheersen om rally’s te hebben, is dit bij padel vele malen sneller.  

  • Padel is geschikt voor alle leeftijden en het kan door iedereen op zijn eigen niveau worden gespeeld. In Spanje kiezen veel oudere tennissers om uiteindelijk te gaan padellen vanwege de minder grote afstanden en beperktere kans op blessures.

  • Padel is een teamsport: je speelt het altijd met 2 tegen 2. Zo is de connectie en interactie tussen spelers snel gemaakt en leren mensen snel nieuwe mensen kennen op de baan.

  • Padel is een laagdrempelige maar toch spectactulaire sport: de sport is gemakkelijk te leren, je hoeft minder te lopen dan bij tennis en je krijgt vaak leuke, gekke rally’s. Spelplezier is gegarandeerd als je op de baan staat.

Waar kun je padel spelen?

Op dit moment zijn er 100 locaties in Nederland waar je padel kunt spelen. De verwachting is dat het aantal speellocaties ieder jaar zal verdubbelen de komende jaren. Padel is de snelstgroeiende sport in Nederland en is in een paar jaar tot meer dan 10.000 leden gegroeid. De komende jaren is de verwachting dat dit aantal ieder jaar zal verdubbelen. Andere landen waar padel is geïntroduceerd laten ook zien dat de sport geen tijdelijke hype is, maar een structureel groeiende sport.

alt

Wat is de rol van de KNLTB?

De tennisbond is enthousiast over padel en ziet de sport als een welkome aanvulling op het bestaande aanbod bij verenigingen. Padel zorgt voor reuring, is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud, wat aanspoort om naar de club te komen. De KNLTB stimuleert verenigingen dan ook zowel tennis als padel aan te bieden. Met padelopleidingen voor tennisleraren hoopt de KNLTB ook populariteit van padel te vergroten. Naast de KNLTB is er tevens de Nederlandse Padelbond die hard aan de weg timmert om de sport nog harder te laten groeien.

Bij de aanleg van nieuwe padelbanen wordt door beide bonden sterk geadviseerd minimaal 2 banen te leggen in verband met de praktische inzetbaarheid (1 is geen). Denk hierbij aan competitie, toernooien, training, activiteiten enz.

Voor meer informatie en leuke filmpjes over Padel, ga naar de pagina met website-links, of neem contact op met Tom Koks, 06-36256751. 

alt

 

 

 

Laatst aangepast op vrijdag 12 oktober 2018 11:55  
Metzpoint sponsor:
Banner